Ibland springer man på böcker som fastnar och hänger kvar. Oftast är det skönliteratur som hänger kvar men då och då är något annorlunda. The richest man in babylon är en sådan bok och jag lyssnade på den via Storytel.
Boken i sig är skönlitterär och det är berättelser som återberättas men berättelserna i sig är en enkel utbildning i privatekonomi. Genom boken får vi ett antal berättelser från olika personer i sin tid, levande i Babylon.
Boken handlar om hur man bli rik. Rik på ett sätt där man kan leva gott och må bra, inte rik på att ha mest guld i fickan. Skulder ses på som något av det mest slaviska system som finns och visar på att de som är kedjade i en skuld aldrig kan bli helt fria. Det är dock en något annorlunda syn på skulder på det sätt att boken inte förespråkar att man ska sluta konsumera. Det viktiga är dock att inte konsumera över sin förmåga och samtidigt både betala av skulder och spara till dig själv.
En del av allt du tjänar är ditt och ditt eget.
Det kan verka självklart att din inkomst är din egen men faktum är att den absoluta majoriteten av inkomsten går till omkostnader i boende, bil, mat, kläder och annat. Med andra ord är det mesta av en inkomst redan öronmärkt åt någon annan. Alltså är det första viktiga steget mot personlig rikedom att börja sätta av något av var du tjänar till dig själv.
Boken var lättläst och stundtals rolig och jag skulle gärna se att den ingick i skolplanen som en mycket grundläggande förklaring om hur en privatbudget skapas och följs.
Lämna ett svar