Satt för någon dag sedan och läste Dagens Industri och sprang på begreppet kärnprimärkapitalrelation. Då jag är väldigt intresserad av ekonomi men inte har någon specifik utbildning springer jag ofta på termer inom området som jag måste lära mig.
Sagt och gjort, låt oss dyka ner i begreppet och se vad det innebär! Begreppet består av två skilda delar, kärnprimärkapital samt någon form av relation.
Kärnprimärkapital
Kärnprimärkapital
Består av eget kapital, dvs. aktiekapital och ackumulerade icke-utdelade vinster efter avdrag för vissa poster såsom goodwill och uppskjuten skattefordran. Det är det kapital som har högst kvalitet.Källa: Finansinspektionen
Kärnprimärkaptialet är något förenklat det totala kapitalet inklusive aktiekaptial (tydligen goodwill samt något till exkluderat men låt oss hålla det förenklat). I bankvärlden handlar detta oftast om det kapital banken har, inte det som den faktiskt använder.
Kärnprimärkapitalrelation
Kärnprimärkapitalrelation
Relation mellan kärnprimärkapital och riskvägda tillgångar.Källa: Finansinspektionen
Det totala kapital en bank har att använda inkluderar även den del som lånats ut och därför är en framtida (riskvägd) tillgång. För att se hur det står till med en banks kapital kan man därför titta på dess kärnprimärkapitalrelation. Alltså relationen mellan kapital som baken har, och kapital som den har lånat ut.
Finansinspektionen bedömer från fall till vad en sund kärnprimärkapitalrelation är för en given bank. Som exempel kan man läsa en pressrelease här från Handelsbanken som handlar om dess kärnprimärkapitalrelation för fjärde kvartalet 2015.
Lämna ett svar