Dagens stora händelse är väl så klart att Ericsson vinstvarnar som i sin tur gav upphov till ett ras i aktien. Kunderna flyr och vinsten faller och ingen var förberedd! Eller?

Ericssons fall har varit i fall under lång tid. Bolaget har misslyckats flera gånger med att anpassa sig till en förändrad marknad och deras vinst har följt med. Sedan toppen runt 2000 har det aldrig stabiliserat sig utan följt sin fallande trend.

Ericsson B (M) 1997-2016

Ericsson B (M) 1997-2016, bild från Hitta Kursvinnare

Att bolaget genomför en omstrukturering där man sparkar ut en stor del produktion och RnD för att ersätta detta med nya ingenjörer berättar något för oss. Den förändring man gör berättar tydligt att man har gått vilse och nu söker med lykta för att hitta tillbaka till vägen.

Runt 3000 personer planeras att få lämna och runt 1200 nyanställas. Självklart är planen att de 1200 nya ska ge bolaget en teknologisk boost då dessa skulle sökas nära nyutexaminerat folk.

Den stora frågan blir då, är det tillräckligt? Tyvärr känner jag mig skeptisk. De uppsägningar som gjorts kommer troligen inte vara de sista, och vinstvarning tror jag att vi kommer se fler av i närtid.

Utsikt för Ericsson

I skrivande stund ligger B aktien och väger runt 52kr och sett till kritiska nivåer så tror jag att 50 blir deras närmsta ödestal. Bryter vi genom 50 nedåt så är nästa nivå samma som vi såg 2002-2003 på ned mot 25kr.

Äger själv Ericsson i min utdelningsportfölj men kommer se över den positionen för att se om läget förändrats tillräckligt sedan jag köpte för att gå ur eller om det finns ett utdelningscase att stanna kvar i.